mgr Joanna Szurkowska

Dietetyk Poznań, żywienie dzieci i młodzieży, żywienie w ciąży, Dietetyk sportowy

Joanna Szurkowska

dietetyk

Zakres świadczonych usług:

  1. Manager – współpraca, biznes
  2. Dietetyk

Biografia

Jestem biologiem oraz dietetykiem klinicznym i sportowym. Obecnie kontynuuję studia doktoranckie na poznańskiej Akademii Wychowania Fizycznego. Posiadam wieloletnie doświadczenie w pracy w gabinecie. Moim doświadczeniem dziele się ze studentami dietetyki, prowadząc dla nich zajęcia praktyczne. Stworzyłam poradnię żywienia, by wraz z doświadczeniem innych specjalistów nauk pokrewnych, edukować i przygotować przyszłych dietetyków do profesjonalnej pracy w gabinecie.
Z uwagi na współpracę ze sportowcami wysokiego wyczynu w Instytucie Sportu i Nauki, wspieram zespół, którego integralną częścią jest sportowiec, trener, wielu specjalistów z zakresu nauk medycznych, przyrodniczych, o zdrowiu i kulturze fizycznej. Moja specjalizacja to choroby autoimmunologiczne i nietolerancje pokarmowe. Konsultuję sportowców, u których wystąpiły zaburzenia żywienia lub układu pokarmowego oraz żywienie osób w chorobach autoimmunologicznych, metabolicznych, w nadwadze i otyłości.
W terapii stawiam na nowoczesną diagnostykę, zaufanie i świadomość, że zmiana to proces. W tym zakresie ściśle współpracuję z psychologiem, fizjoterapeutą oraz trenerami. To co w dietetyce jest dla mnie pasją, to niekończące się możliwości, w których łączę naukę i praktyczne, potwierdzone badaniami rozwiązania.
W pracy z dziećmi spełniam się w roli edukatora żywienia. Doświadczenie wskazuje, że warto pracować u podstaw. Dzieci posiadają naturalną potrzebę poznania i odkrywania świata, trzeba je tylko zainteresować i dobrze ukierunkować, szczególnie z zakresu żywienia. Taki sposób działania uchroni wiele z nich przed rozwojem wielu chorób.
Jako manager w Instytucie Sportu i Nauki odpowiadam za kontakt klientem, klubami sportowymi, konsultantami naukowymi oraz firmami współpracującymi. Stawiam na zespół. Tylko współpraca
i zaangażowanie specjalistów najwyższej klasy, zagwarantuje sukces i utrzyma rezultat na wiele lat.

Chronologia

Wykształcenie:
  1. 2015 – obecnie:
    Akademia Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu – studia doktoranckie.
  2. 2013 – 2016:
    Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu – dietetyka; specjalizacja: dietetyka kliniczna.
  3. 2012:
    Centrum Kształcenia Kadr Sportowych Olimpiakos w Warszawie – dietetyka sportowa.
  4. 2008:
    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, studia podyplomowe – żywność i żywienie człowieka.
  5. 2000 – 2005:
    Uniwersytet A. Mickiewicza w Poznaniu – biologia; specjalizacja: biologia człowieka.
 
Działania eksperckie:
  1. 2017: Prelekcja podczas konferencji „Żywienie, aktywność, zdrowie”, organizowanej przez Urząd Miasta Poznań
  2. 2017: Wykład „Podstawy żywienia młodego sportowca”, Klub sportowy AZS Poznań
  3. 2016 – 2017: Cykl wykładów z żywienia osób aktywnych fizycznie, Klub sportowy Red Fitness Swarzędz
  4. 2015 – 2017: Konsultant w firmie Kupiec Sp. z o. o. ds. linii produktów MoveON przeznaczonej dla sportowców. Przygotowanie cyklów seminariów żywieniowych dla osób aktywnych fizycznie.
  5. 2016: Wykład „Współczesne rozwiązania diagnostyczne oraz zalecenia żywieniowe w sporcie”, AWF Poznań.
  6. 2016: Tworzenie programu studiów podyplomowych z zakresu nutrigenetyki, zbudowanie i organizacja pracy zespołu dydaktycznego na kierunku Promocji Zdrowia w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi.
  7. 2016: Cykl warsztatów „Żywienie w sporcie amatorskim w rocznym cyklu treningowym” 
  8. 2016: Szkolenie „Podstawy żywienia podczas przygotowań do maratonu i okresu około startowego”, Poznań Maraton
  9. 2016: Szkolenie „Podstawy żywienia około startowego”, Bike Challange Poznań
  10. 2015: Wspomaganie żywieniowe juniorów Klubu Sportowego Fala.
  11. 2015: Wykład „Podstawy żywienia młodego sportowca”, Klub sportowy Fala.
  12. 2015: Współorganizacja „Restaurant Day” – aktywnej promocji profilaktyki przez edukację żywieniową oraz diagnostykę umożliwiającą szybkie wykrycie choroby. Projekt współrealizowany z „Wielkopolska Onkologia” wspieranego przez wicedyrektora szpitala Rafała Staszewskiego oraz dr n.med. Eweliną Wierzejewską z Katedry z Zakładu Profilaktyki Zdrowotnej Uniwersytetu Medycznego.
  13. 2014: Szkolenie „Żywienie w lekkiej atletyce”, Olimpia Poznań.
  14. 2014: Ekspert w panelu dyskusyjnym nt. dietetyki organizowane przez Akademię Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu.
  15. 2013 – 2014: Realizacja projektu „Detocell Academy” firmy farmaceutycznej HASCO – LEK. Konsultacje eksperckie w tworzeniu aplikacji indywidualizującej zalecenia żywieniowe z uwzględnieniem aktywności fizycznej zgodnej z programem Ewy Chodakowskiej.
 
Edukacja żywieniowa:
  1. 2016 – 2017: Realizacja projektu edukacyjnego „Zdrowe – nietrudne” w Szkole Podstawowej Nr 38 w Poznaniu.
  2. 26 X 2016: Spotkania edukacyjne z dziećmi pt. „Zdrowie jest ważne” w Szkole Podstawowej Nr 38 w Poznaniu.
  3. 2009 – 2014: Moderator Ogólnopolskiej Kampanii na rzecz wprowadzenia stałych zmian w jadłospisach przedszkoli oraz szkół celem prewencji chorób dietozależnych, zapobieganiu rozwoju nietolerancji pokarmowych, Współpraca z Fundacją Instytutu Medycyny Integracyjnej. Prowadzenie warsztatów edukacyjnych dzieci i młodzieży w szkołach oraz cyklu seminariów edukacyjnych dla nauczycieli , dietetyków i intendentów w Ośrodku Doskonalenia Nauczycieli w Poznaniu.

 

Kontakt

Telefon: + 48 885-707-787
E-mail : biuro@isin.com.pl / j.szurkowska@isin.com.pl