Rozwój rynku związanego z żywnością i żywieniem oraz rozpowszechnianie na szeroką skalę połowicznych, uproszczonych i często nieprawdziwych informacji dotyczących żywienia, doprowadził do powstania chaosu informacyjnego. Bez wątpienia trudno się w nim odnaleźć, łatwo paść ofiarą niewłaściwych rozwiązań. Zespół Instytutu Sportu i Nauki w Poznaniu w oparciu o weryfikowalne doniesienia naukowe, ugruntowaną wiedzę i skuteczne praktyki kliniczne, opracował modele zindywidualizowanej współpracy z klientem, które przynoszą mierzalne efekty.
Wiele jednostek chorobowych związanych z zaburzeniami metabolicznymi jest wieloczynnikowa. Dietetyk Instytutu Sportu i Nauki na poszczególnych etapach terapii może wskazać na konieczność konsultacji z ekspertem innej dziedziny: lekarzem, osteopatą, fizjoterapeutą, trenerem, psychologiem lub stałym włączeniem go zespołu pod swoim kierownictwem. Stan zdrowia i efekty terapii u pacjentów monitorowane są corocznie przez okres 5 lat od chwili usamodzielnienia.
Konsultacja prowadzi do wstępnego rozeznania i sformułowania opcji działania w zakresie zmiany nawyków żywienia. Stanowi punkt wyjścia do współpracy w ramach edukacji żywieniowej, żywienia zindywidualizowanego lub połączenia ów modeli – program ŻywieniePLIUS.
Podczas konsultacji żywieniowej dokonana zostaje ocena stanu odżywienia, zdrowia i stylu życia oraz określenie grup czynników ryzyka i konsekwencji braku zmian oraz wskazanie rozwiązań profilaktycznych.
“Do życiowego sukcesu człowieka prowadzą dwie ścieżki: edukacja i ruch.”
Edukacja żywieniowa to skuteczne, indywidualne programy edukacyjne tworzone w oparciu o własny sposób odżywiania, identyfikacją mocnych i słabych stron codziennej diety oraz jej adekwatność do stylu życia, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Wykorzystanie na potrzeby praktyki klinicznej metodologii naukowej gwarantuje dokładność i rzetelność zebranych i oparcowanych danych. Analizowane jest kilkadziesiąt wskaźników diety, które stanowią podstawę do przygotowania indywidualnego programu edukacyjnego, podczas którego stopniowo wygaszane będą stare nawyki żywieniowe i na bazie przedstawianych informacji nabywane nowe.
Programy edukacyjne ISiN mają przyjazną formę dla klientów i są gwarancją utrzymania długotrwałych rezultatów. Co istotne, uczą samodzielności i niezależności.
Stanowią odpowiedź na aktualny stan zdrowia oraz wymagania związane z życiem codziennym, aktywnością fizyczną czy treningiem sportowym.
W cyklu wizyt kontrolno-edukacyjnych, a zakładamy minimum 3 wizyty kontrolne, klient realizuje pakiet, opracowanych specjalnie dla niego zadań (indywidualizacja działań i rozwiązań). Spotkanie kontrolne odbywa się raz w miesiącu i trwa 1,5 godziny.
Zrozum swoje unikalne potrzeby żywieniowe w oparciu o swoją biologię.
Najlepsza dieta nie istnieje. Naukowe fakty wskazują, że spersonalizowane zalecenia żywieniowe przewyższają efektywnością uniwersalne podejście (zalecenia populacyjne). Czasem te same produkty u jednej osoby wpływają niekorzystnie (są częścią „złej diety”), a u drugiej wpływają korzystnie na zdrowie (są częścią „dobrej diety”).
W naszej ofercie proponujemy sprawdzone i udokumentowane badaniami rozwiązanie, które gwarantuje opracowanie indywidualnego żywienia. Wykorzystując doświadczenie naukowe planujemy procedury testowania, które za pomocą obiektywnych wskaźników biochemicznych, które informują o indywidualnej reakcji na spożywany pokarm.
Systematyczna, specjalistyczna analiza wyników dostarczonych przez klientów, umożliwia wskazanie produktów oraz wielkości ich porcji, które będą korzystne dla ich zdrowia.
W cyklu wizyt kontrolnych, punktem wyjścia jest precyzyjne określenie celu współpracy.
Zakładamy minimum 3 wizyty kontrolne, a ich całkowita ilość zależy od liczby testowanych produktów i potraw oraz intensywności podjętych działań. Klient dostarcza dane biochemiczne do specjalistycznej analizy, na podstawie której otrzymuje informacje, jakie produkty są dla niego korzystne i jak je wpasować w codzienne żywienie.
XXI w. to początek ery medycyny spersonalizowanej.
Kompleksowy program żywieniowy jest najczęściej wybieraną przez naszych klientów forma współpracy. Realizując Indywidualizację żywienia oraz Edukację żywieniową w jednym czasie, klient zyskuje kontrolę nad odżywianiem oraz otrzymuje wiedzę, którą potrafi wykorzystać na co dzień. Program ŻywieniePlus pozwala utrwalić nowe, prawidłowe nawyki żywieniowe na podstawie indywidualnie opracowanej listy produktów i potraw oraz wielkości ich porcji.
Program ŻywieniePlus przeznaczony jest dla młodzieży, osób dorosłych i starszych, które:
W cyklu wizyt kontrolno-edukacyjnych, a zakładamy minimum 3 wizyty kontrolne, klient realizuje pakiet, opracowanych dla niego zadań (indywidualizacja działań i rozwiązań) oraz dostarcza dane biochemiczne do specjalistycznej analizy, na podstawie, której otrzymuje informacje jakie produkty są dla niego korzystne i jak je wpasować do codziennej diety.
Spotkanie kontrolne odbywa się raz w miesiącu i trwa 1,5 godziny. Punktem wyjścia jest precyzyjne określenie celu współpracy.
Rolą dietetyka jest:
Dietetycy sportowi i kliniczni są współrealizatorami projektu Instytutu Sportu i Nauki „Wsparcie rozwoju potencjału dziecka”.