0
Bartosz Malak1,2
1 Instytut Sportu i Nauki w Poznaniu
2 Zakład Fizjologii i Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu
Problematyka wpływu temperatury środowiska zewnętrznego na temperaturę ciała i fizjologiczne procesy zachodzące w organizmach w ciągu ostatnich 100 lat była wielokrotnie poruszana. Mięśnie szkieletowe są jedną z tkanek, które są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury. Ich temperatura, a w szczególności temperatura mięśni kończyn, często różni się od średniej temperatury ciała (37 °C) i podlega dziennym wahaniom. U człowieka temperatura mięśni w spoczynku może zmieniać się od 29,4 do 34 °C, natomiast w tracie intensywnego wysiłku wzrosnąć nawet powyżej 40 °C. Zmiany wysokości temperatury mięśnia między spoczynkiem a wysiłkiem są jednym z czynników wpływających na właściwości skurczu i rozwijaną moc.
Praca przeglądowa prezentuje aktualny stan wiedzy na temat wpływu temperatury na właściwości skurczu mięśni szkieletowych ssaków, w szczególności zaś zwraca uwagę na biomechaniczne, metaboliczne i nerwowo-mięśniowe aspekty tych zmian, a także wskazuje obszary fizjologii mięśni ssaków, które do tej pory w kontekście temperatury nie zostały zbadane.
The influence of the thermal environment on physiological processes and body temperature have been widely studied. Skeletal muscles are one of the tissues that are very sensitive to different thermal conditions. The temperature of muscle, especially in limbs, is frequently different than core temperature and fluctuates daily. For example, the resting muscle temperature of humans (core temperature 37°C) may vary from 29.4 to 34°C but may be increased to 40°C in the same muscle during activity [3]. The change in temperature between resting and working muscle has the potential to considerably alter the rate of contractile muscle properties and power outcomes.
This review presents the current state of knowledge regarding the effect of temperature on properties of mammalian skeletal muscle contractions, specifically the biomechanical, metabolic, and neuromuscular aspects.