Dnia 7 marca Instytut Sportu i Nauki wspólnie z klubem LKS „Budowlani Całus” Nowy Tomyśl zorganizowali w ramach programu „Programu Młody Sportowiec” spotkanie dla zawodników i rodziców z dietetykiem mgr Joanną Szurkowską. Było to pierwsze z serii spotkań, które mają na kształcenia w zakresie żywienia sportowców uprawiających podnoszenie ciężarów, które jest dostosowane do celu i obciążeń treningowych oraz wyposażenie ich w wiedzę i praktyczne narzędzia ułatwiające codzienne wybory żywieniowe.
Zagadnienia pierwszego spotkania obejmowały problematykę zagrożeń wynikających z braku świadomości wpływu odżywiania na zdrowie i zdolności wysiłkowe oraz wskazane i przepracowane zostały łatwe do zastosowania zasady żywienia u młodych sportowców. Każdy z zawodników otrzymał praktyczne wskazania w zakresie planowania posiłków oraz przekąsek dostosowanych do dnia tygodnia, obowiązku szkolnego oraz obciążenia treningowego. W związku ze zróżnicowaną wiekiem grupą zawodników (13-18+ lat), analizowane było zapotrzebowanie na energię także z uwzględnieniem płci oraz wieku.
Ponadto uczestnicy, poznali podstawy odczytywania etykiet produktów spożywczych, by świadomie wybierać te, które składem, jakością i wartościami odżywczymi są spożyć przekąskę w szkole czy bez treningiem, kiedy „zapomniało się” drugiego śniadania.
Specjaliści Instytutu Sportu i Nauki aktywnie wspierają zawodników, kluby i związki sportowe. Jesteśmy przekonani, że istotnym powodem obecnego stanu wiedzy i świadomości jest brak powszechnego dostępu do przejrzystych, a jednocześnie możliwych do zaakceptowania i zastosowania przez młodych sportowców zasad kształtujących nawyk prawidłowego żywienia.